Enerji santralleri yapan ‘Enprode’, 12 ülkede organize oldu


Endüstriyel tesisler ve enerji santralleri konularında profesyonel hizmet sunan ve 12 ülkede organize olan Enprode, özellikle Balkan pazarına odaklandı.

Endüstriyel tesisler ve enerji santralleriyle ilgili mühendislik, tasarım ve yapım ve işletmeye alma işlerini gerçekleştiren ve 12 ülkede organize olan Enprode Mühendislik Yapım A.Ş., önümüzdeki 5 yılda Türkiye’deki yatırımlarını yeniden hızlandırmayı hedeflerken bir yandan Afrika, Körfez Ülkeleri, Rusya Federasyonu, Özbekistan ve Kazakistan pazarlarında da büyümeyi hedefliyor. Özellikle Balkan ülkelerine odaklanan Enprode AŞ., Türkiye’deki yatırımlarına teknoloji ağırlıklı projeleri öne çıkararak yeniden hız kazandıracak. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Enprode Uluslararası İş Geliştirme Bölümü Başkanı Coşkun Akdeniz şunları söyledi: “Kısa ve orta dönemde hizmet ve teknoloji alanında ciddi bir gelişme bekliyoruz. Bu kapsamda da şirket olarak önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye’deki yatırımlarımıza teknoloji ağırlıklı projeleri öne çıkararak yeniden hız kazandıracağız. Amacımız hizmet verip döviz ithal yolunda çalışmalarımızı hızlandırmak ve yaymak. Afrika yeni yeni girdiğimiz bir pazar. Afrika’nın en büyük enerji santral projelerinden ikisini Sudan’da gerçekleştiriyoruz. Afrika dışında özellikle Balkanlara önem veriyoruz. Bosna Herzegovina’ da üç adet yatırımımız var. Biri Hidroponik Tarım biri rüzgar enerji santralı bir diğeri de pompaj hidroelektrik santrali. Ayrıca Sırbistan, Macaristan, Hırvatistan ve Makedonya da öncelik verdiğimiz ülkeler. Irak’ta da uzun yıllardır ofisimiz ve yoğun çalışmalarımız var; teknoloji ağırlıklı sanayi yatırımına başladık, imzalar atıldı. Proje üstlenme çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Libya, Cezayir ve Fas da ilgi alanımızda. Angola’da konut, Tanzanya ve Zanzibar da sağlık alanında rehabilitasyon merkezleri ve sağlık merkezlerine bakıyoruz. Körfezde Dubai’de bir ofisimiz var. Irak’ta kuruluşumuz var. Enerji santralleri, endüstriyel tesisler, data center ve yakıt tankları kurma çalışmalarımız var.

-Her kriz kendi fırsat penceresini yaratır.
Enprode Yatırım AŞ. olarak yatırımlarının çoğu yurt dışında olduğu için geçtiğimiz Ağustos ayında dövizde yaşanan dalgalanmadan çok fazla etkilenmediklerini belirten Coşkun Akdeniz şöyle devam etti: “Kriz döneminde ‘Olduğun gibi kal’ politikası uyguladık. Yurtdışı gelirlerimiz olduğu için esasında kriz bizi pek de sıkıntıya sokmadı. Her kriz kendi fırsat penceresini yaratır. Biz bu krizi Türkiye’de konsolide olmak ve daha iyi projelere girmek için bir fırsat olarak görüyoruz. Bu dönemde araştırma geliştirme ve de iş geliştirme konularına ağırlık veriyoruz. Topraksız tarımda uluslararası projelerimiz var Rusya Federasyonu’nda Krasnodar, Tataristan ve Başkordostan; Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelerde de varız. Önümüzdeki beş yıl içinde topraksız tarım, hububat ve baklagiller familyası odaklı sektörlere odaklanacağız. Sudan’da devlet dışında özel sektörün de çok geniş arazileri var. Özel sektörle birebir görüşüyoruz. Onlarla iş birliği yaparak özellikle susam konusunda kontratlı tarım üzerinde çalışıyoruz.

-Tüm iş süreçleri kendi içimizde yapılıyor
Mühendislerimiz Türkiye’de 1000 MW ve üzerinde enerji santralı tasarımından, yapımına ve işletmeye alımına kadarki tüm işleri şirket içinde yapabiliyor. 112 0 MW’lık hidroelektrik santralinin bütün fizibilite çalışması ve dizaynını kendi mühendislerimiz yaptı.. Samsun’daki 870 MW’lık OMV santralinin ‘Balance of Plant’ işlerinin büyük bir kısmı da konseptten işletmeye alımına kadar yine Enprode tarafından yapıldı.”