Teknoloji Bakanlığı, aşı ve ilaç geliştirmek için çalışıyor


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kovid-19 pandemisine ilişkin 7 aşı projesiyle 7 ilaç projesi geliştirmek için çalışmalara başlandığını duyurdu. Bakan Varank, araştırmalara TÜBİTAK’ın liderlik ettiğini de belirtti.

Aşı ve İlaç Geliştirme Sanal Konferansı’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kovid-19 Platformu altında, 7 aşı projesiyle 7 ilaç projesi geliştirmek için çalışmalara başladık” dedi.
“Olmazsa olmaz dediğimiz kırmızı çizgilerimiz var. Emekçilerimizin işini kaybetmemesi, temel ihtiyaçların karşılanması, sağlık hizmetlerine erişim asla taviz vermeyeceğimiz alanlar” diyen Bakan Varank, “Bütün vatandaşlarımız lütfen müsterih olsun. Bu süreç geçene kadar yanlarında olmaya, çalışmaya devam edeceğiz.” dedi. Bakan Varank şunları söyledi:
“Aşı ve ilaç geliştirme projelerindeki temel araştırmalara TÜBİTAK liderlik ediyor. Ülkemizde aşı ve ilaç konusunda çok önemli etkinlikler bulunuyor. Aşı ve ilaç araştırma gruplarımızı zaten oluşturmuştuk. Kovid-19 ile mücadelede bu daha da etkin hale geldi. Kovid-19 alt platformunu kurduk. Platform altında 7 farklı aşı projesi ile 7 farklı ilaç geliştirme projesi yer alıyor.
Ülkemizde aşı ve ilaç konusunda önemli yetkinlikler var. Çok hızlı netice alabileceğimiz yenilikçi yaklaşımlar belirlendi. Gerekirse bakanlığımızın tüm kaynaklarını bu iş için kullanmamızın önünde hiçbir engel yok.”

Tanı’da güçlüyüz, şimdi öncü olmak vaktidir
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Covid-19’un erken aşamada tespit edilmesine yönelik PCR yöntemine alternatif yenilikçi bir kitin geliştirildiğine dikkati çekerek, bu kit ile hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce 30 dakikada sonuç alınmasının amaçlandığını ifade etti. Prototipin haziran ayında tamamlanmasının hedeflendiğini anlatan Varank, “Tanıda güçlüyüz, şimdi öncü olma vaktidir.” ifadesini kullandı.
Covid-19 ile mücadelede ilaç alanında; hem kimyasala hem de biyo-teknolojiye odaklanan 9 farklı projenin olduğunu kaydeden Varank, “Haziran ayında, ilaç projelerinden birinde yerli kaynaklarla sentez alanında önemli bir müjdemiz olacak. Tüm bu çabalarda, gençlerin enerjisinden de faydalanıyoruz.” dedi.
TÜBİTAK ve Devlet Malzeme Ofisi arasında bir işbirliği protokolü imzalandığını belirten Varank; “TEYDEP Ar-Ge teşviklerinden faydalanarak bir ürün geliştirdiyseniz; bu ürün doğrudan DMO’nun Tekno Katolog Platformuna dâhil edilecek. Böylece ürününüzü rahatlıkla kamuya satabilecek hale geleceksiniz.” dedi.