XX.Sayıda


COATS Türkiye, 2021 yılını yüzde 55 büyümeyle kapattı. Endüstriyel iplik üreticisi Coats, 2021 yılına dair finansal sonuçlarını duyurdu. Değişen müşteri ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda 2021 yılında satışlarını yüzde 29 (2019’da yüzde 6) oranında artıran Coats, 179 milyon dolar kâr açıkladı. Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı Coats EMEA Bölgesi satışlarının grup gelirlerine katkısı yüzde 19 oldu. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

NURUS, Türkiye’nin ‘Ergonomi Sertifikası’na sahip ilk firması. Türk Standartları Enstitüsü tarafından ilk kez düzenlenen TS EN ISO 9241-5 Ergonomi Sertifikası’nın sahibi Nurus oldu. TSE Başkanı Adem Şahin, Türkiye’de bu belgeyi alan ilk firma olan Nurus’un fabrikasını ziyaret ederek sertifikayı bizzat takdim etti. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

DHL Express’ten 800 milyon litrelik sürdürülebilir havacılık yakıtı anlaşması. DHL Express, Sürdürülebilir Havacılık yakıtı için bp ve Neste ile 800 milyon litreyi aşan toplam miktarla bugüne kadar yapılan en büyük anlaşmalardan ikisini yaptıklarını açıkladı. Bp ve Neste, DHL Express’e 2026 yılına kadar 800 milyon litrenin üzerinde Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı sağlamayı taahhüt ediyor. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Rusatom Healthcare’e radyofarmasötik ilaç için tescil sertifikası. Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu, Rosatom’un tıp alanında faaliyet gösteren birimi Rusatom Healthcare A.Ş’nin bir parçası olan Yüksek Teknoloji Teşhis Merkezi Ltd. Şti, Rusya Sağlık Bakanlığı’ndan radyofarmasötik ilaç “Florodeoksiglukoz, 18-F” için tescil sertifikası aldı. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

ARÇELİK 8 yılda 10 milyon hanenin günlük tüketimine eşdeğer su tasarrufu sağladı. Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Eski teknolojiye sahip ürünleri, güçlü Ar-Ge’mizle geliştirdiğimiz enerji ve su  verimliliği daha yüksek, çevre dostu ürünlerle değiştirerek son 8 yılda 8,1 milyon ton su tasarrufu sağladık; bu 10 milyon hanenin günlük su tüketimine eşit. Ayrıca işletmelerimizde son 12 yılda su verimliliği ve yağmur suyu geri kazanımı çalışmalarımızla da 2,7 milyon hanenin günlük tüketimine denk su tasarrufu sağladık. Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) girişimi olan CEO Water Mandate’in Türkiye’de sayılı destekçilerinden biri olarak, su yönetimi alanındaki çalışmalarımızı daha da ileriye taşımak için çalışacağız” dedi. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Elektra Elektronik, Ar-Ge merkezi oldu. Ar-Ge’ye verdiği önem ve 42 yıllık tecrübesi ışığında elektronik sanayisinin teknoloji öncüsü olmayı başaran Elektra Elektronik, bu sayede yüksek katma değerli ürünler üreterek Türkiye’den 6 kıtada 60 ülkeye ihracat yapıyor. Tüm süreçlerini amamlayarak Ar-Ge merkezi olmayı başaran şirket, bu yolda son beş yılda cirosunun yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye harcadı. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Enver İlhan: Termik santrallerdeki atık ısı ile şehir ısıtması yapmak mümkün. Termik santrallerden atılan enerji ile şehir ısıtması yapmanın mümkün olduğunu söyleyen Mimsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, özellikle termik santrallerde ve biyokütle enerji santrallerinde atık enerjiyi değerlendirmek büyük önem taşıyor” dedi. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Bocchi tasarım, inovasyon ve Ar-Ge yatırımını 5 katına çıkarıyor. Pandemiyle birlikte ev dekorasyonuna verilen önemin arttığına dikkat çeken Bocchi Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Serkan Ak, pandemi sonrası mutfak ve banyoların renklendiğini söyledi. Bocchi’nin ise üretiminin yüzde 87’sini ihraç ettiğini anlatan Serkan Ak, ‘Akıllı Lüks’ü anlattı: (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

TÜPRAŞ, “Teknoloji ve İnovasyonda Kadın Gücü Programı” kapsamında Batman Üniversitesi ile işbirliği başlattı.  Tüpraş, “Teknoloji ve İnovasyonda Kadın Gücü Programı” kapsamında Batman Üniversitesi ile işbirliği başlattı. Tüpraş bu programla özellikle kız öğrenciler olmak üzere üniversite öğrencilerinin girişimcilik alanında farkındalıklarını artırmayı, girişimcilik ekosisteminde daha aktif yer almalarını sağlamayı amaçlıyor. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Üniversite sanayi iş birliği (SAN-TEZ) sonucunda geliştirilen Erin Motor, yüzde 100 yerli tasarıma sahip. Şahin Metal’in ikinci kuşak temsilcileri tarafından 11 yıl önce temelleri atılan ve 2015 yılında kurulan Erin Motor’un ilk motoru Yıldız Teknik Üniversitesiyle geliştirilen SAN-TEZ projesinin de bir çıktısı. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

EGE’li bilim ekibi endemik bitkilerden cilt ve bebek bakım ürünleri geliştirecek. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi araştırma ekibi tarafından hazırlanan ülkemiz endemik bitkilerinden cilt bakım ve bebek bakım ürünlerinin geliştirilmesine yönelik hazırlanan proje TÜBİTAK Üniversite-Sanayi İşbirliği Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Huawei Türkiye ile Bahçeşehir Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Pandemi ile birlikte ortaya çıkan ‘eğitimde dijitalleşme’ kavramı her geçen gün önemini arttırırken, bu kapsamda bir araya gelen Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ile Huawei Türkiye arasında iş birliği protokolü imzalandı. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

CASPER, KOSTÜ’lü öğrencilere istihdam sağlayacak. Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) CASPER ile iş birliği protokolü imzaladı. Bu anlaşma ile birlite artık CASPER, işe alımlarda KOSTÜ mezunlarına öncelik verecek ve staj eğitimleri için KOSTÜ’lüler CASPER’ın çatısı altında olabilecek. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

VODAFONE, 5G odaklı şebeke çalışmalarına devam ediyor. Vodafone Türkiye, 5G’ye yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Şirket, mobil şebekesini geleceğe hazırlamak amacıyla yüksek kapasite destekli Ayrıştırılmış Uç Saha Şebeke Geçitleri’nin laboratuvar testlerini tamamladı ve ilk canlı trafiği üzerine aktardı. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Ericsson’un gerçek zamanlı 5G deneyimi çözümüne GTI’den ödül. Ericsson’un “Time-Critical communication” (Süre Açısından Kritik İletişim) çözümü, İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlenen Dünya Mobil Kongresi 2022’de büyük beğeni topladı. Ericsson GTI Award 2022’de “Mobil Teknolojilerde Yenilikçi Atılım” ödülünün yanı sıra sektöre katkılarından dolayı Üstün Başarı Ödülü’ne de layık görüldü. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Ericsson ve Turkcell’den ağ verimliliğini optimize eden çözüm. Ericsson ve Turkcell, şebekelerde otomasyon sağlayan “Diameter Sinyal Denetleyici” (Diameter Signaling Controller) çözümü için iş birliğine gitti. Yeni çözüm, katılım, yükseltme, ölçekleme ve iyileştirme gibi yaşam döngüsü yönetimi süresini iyileştiren ve pazara sunma hızını kısaltan Ericsson AAT aracı (Automated Acceptance Tests – Otomatik Kabul Testleri) ve Ericsson EVNFM (Evolved Virtual Network Functions – Gelişen Sanal Ağ İşlevleri) kullanılarak hızlı ve verimli bir şekilde devreye alındı. (Daha fazla detay için argeTIME XIII.sayıyı inceleyiniz.)

‘İSÜ Proje Pazarı’nı ‘3D printer’ kazandı. İstanbul Kalkınma Ajansı destekleriyle kurulan İstinye Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İSÜTECH) tarafından düzenlenen İstinye Üniversitesi Ulusal Öğrenci Proje Pazarı, İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsünde gerçekleşti. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Teknosa, müşteri odaklı dönüşüm ile güçlü büyümesini sürdürdü. Türkiye’de sektörünün ilk teknoloji odaklı pazaryerini Şubat ayında hayata geçiren Teknosa, müşteri odaklı dönüşüm hamleleriyle 2022 ilk çeyrekte geçen yıl aynı döneme göre yüzde 95 büyüme sergiledi ve 2,8 milyar TL ciroya ulaştı. Çoklu kanal stratejisinin odağına koyduğu e-ticarette de cirosunu 272,8 milyon TL’ye taşıdı. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Tüketiciler satın aldıkları ürünlerin tahmini karbon ayak izini görebiliyor. İklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla küresel çapta kutlanan 22 Nisan Dünya Günü Kapsamında Dell Technologies’den Müşteri Çözümleri Grubu Türkiye Satış Müdürü Ümit Yeşiltaş, ürün tasarımının döngüsel ekonomiyi hızlandırma, net sıfır hedeflerine ulaşma ve çevresel etkiyi en aza indirme konusundaki önemini anlattı. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Türkiye’nin ilk “görme engelsiz bilgisayar markası” Lenovo oldu. Lenovo, Türkiye’nin en etkili sosyal girişimlerinden BlindLook’un geliştirdiği ses simülasyon teknolojisi ile ülkemizdeki 1 milyon görme engelliye dilediklerinde Lenovo ürünlerini engelsizce kullanarak daha akıllı teknolojilerden faydalanma özgürlüğü veriyor. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

AGAMEDE robotik sistemi, SARSCoV-2 tanısını hızlandırıyor. Mitsubishi Electric, Labomatica ve Perlan Technologies iş birliğiyle Polonya Bilimler Akademisi Biyoorganik Kimya Enstitüsünde geliştirilen AGAMEDE robotik sistemi, SARS-CoV-2 tanısını hızlandırıyor. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Blok zinciri teknolojisi ile mobilite ekosistemi yeniden tanımlanıyor. Türkiye’nin mobilite alanındaki küresel teknoloji markası Togg’un CEO’su M. Gürcan Karakaş, Togg’un davetli olduğu, Barselona’da düzenlenen ve uluslararası blok zinciri marka ve uzmanlarının katıldığı Avalanche Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, mobilite ekosistemlerinin merkezinde blok zinciri ve yapay zekânın yer aldığını belirterek, “Blok zinciri teknolojisi ile geliştireceğimiz akıllı kontratlar sayesinde entegre mobilite servisleri ve kesintisiz kullanıcı deneyimi sağlayacağız” dedi. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Nissan, yeni ürün yelpazesi ve teknolojileriyle elektrikli geleceğe emin adımlar atıyor. Sahip olduğu elektrikli güç aktarma organları konusundaki uzmanlığı ve liderliğinden yararlanan Nissan, markanın bugüne kadarki en heyecan verici ve kapsamlı ürün gamıyla elektrikli mobiliteye geçişini güçlendiriyor.. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Gümrüklere yapay zekâ ve makine öğrenmesi desteği geliyor. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument Pre-Accession Assistance/IPA II) fonu ile finanse edilen ve CEdetect şeklinde kısaltılan Gümrük Muhafazanın Tespit Kapasitesinin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Projesi ile yapay zekâ ve büyük veri teknolojilerini kullanan bir veri yönetişim aracının geliştirilerek Ticaret Bakanlığı’nın gümrük gözetim ve kontrol fonksiyonunun artırılması hedefleniyor. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

ENSİA: Enerjide yaşadığımız sorunların tek kurtuluşu yerlilik. Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Alper Kalaycı; enerjide yaşanan sorunların tek kurtuluşunun yerli, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yatırım olduğunu söyledi. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

İlgin Eray: Fabrikalarımız güneş enerjisi ile işleyecek. Emaye üreticisi Avşar Emaye, Afyonkarahisar’ın Bolvadin İlçesi’nde yer alan 60 bin metrekare alan üzerine kurulu fabrikasına güneş enerjisi santrali (GES) kurmaya hazırlanıyor. Yenilenebilir enerji alanında Ar-Ge çalışmaları yürüten Üçay Grup tarafından kurulacak olan GES projesi 1,264 KWp’lık elektrik enerjisi üretebilecek. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

Huawei ve SolarAPEX güneş enerjisi alanında 400 MW’lık işbirliği yaptı. Huawei Türkiye ve SolarAPEX, güneş enerjisi santrali (GES) alanında yeni bir işbirliğine imza attı. Toplam 400 MW’lık enerji hacmini içeren sözleşme kapsamında, Huawei’in ürünleri SolarAPEX’in çeşitli projelerinde kullanılacak.. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)

YENADER: Yenilenebilir enerji teknolojilerinin kullanımı artık çok daha önemli. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi ön planda tutularak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesinin kritik önem taşıdığını belirten Yenilenebilir Araştırmaları Derneği (YENADER) Genel Sekreteri Doç. Dr. Füsun Tut Haklıdır, Avrupa Yeşil Mutabakatı hakkında detaylı bilgiler aktararak Türkiye’de bu doğrultuda yapılan çalışmalardan bahsetti. (Daha fazla detay için argeTIME XX.sayıyı inceleyiniz.)